6 tips voor een goede kerst na de scheiding

Scheidingsbegeleiding van a tot z

Praktische tips kerst na scheiding

De decembermaand is aangebroken, een tijd van gezellig samenzijn. Dit geldt zeker ook voor de kinderen, want of de ouders nu (pas) gescheiden zijn of niet kinderen verheugen zich op de lekkernijen, gezelligheid en de extra aandacht van papa en mama. Juist in een periode van scheiding of net na de scheiding verheugen kinderen zich hier zelf nog meer op. Dat vraagt best veel van jullie als ouders, want hoe doe je dat als je zelf nog pijn en verdriet hebt? En hoe gaan jullie hierin als ouders samenwerken om te zorgen dat het voor zowel jullie als de kinderen toch een prettige maand wordt?

De feestdagen met gescheiden ouders

Na de scheiding zijn vaak de eerste sinterklaas, kerst en oud en nieuw het moeilijkst. Daar waar de feestdagen vroeger gezellig met het gezin werden gevierd ziet het er dit jaar zo anders uit. De kinderen missen steeds één ouder, en jullie als ouders hebben een dag of periode die jullie zonder de kinderen doorbrengen. Die lege stoelen aan tafel zijn confronterend en pijnlijk.

Juist in deze periode komen herinneringen over vroeg naar boven. Misschien voel je je schuldig, boos, machteloos, verdrietig of eenzaam. En voor je het weet ben je tijdens de feestdagen niet jezelf maar die verdrietige vader of moeder.

Hoe kun je ervoor zorgen dat het ondanks deze gevoelens toch een fijne en gezellige periode wordt?

Praktische tips voor de decembermaand na een scheiding

Tip 1 – Een goed begin is het halve werk

Begin goed op tijd met het plannen van de decembermaand, zodat alles op tijd duidelijk en goed geregeld is. Maak afspraken over waar de kinderen zijn met sinterklaas, kerst en oud & nieuw. Kijk dan ook naar de details, ‘hoe laat begint pakjesavond?’, ‘wie helpt met de surprise’? ‘Wie maakt er iets voor het kerstdiner op school?’.

Tip 2 – Vraag het de kinderen

Voor de kinderen wil je het tijdens de feestdagen zo ontspannen en gezellig mogelijk maken. Als ouders zijn we soms geneigd om zelf in te vullen wat onze kinderen fijn vinden. Toch kunnen kinderen heel goed aangeven wat ze fijn vinden en graag willen. Dus kijk en luister goed naar de wensen van de kinderen. Het beste advies komt in dit geval van de kinderen zelf.

Tip 3 – Gun elkaar het ouderschap

Zet jullie kind(eren) op de eerste plaats! Ook in het contact met je ex-partner. Dit houdt in dat ze ontspannen contact kunnen hebben met zowel papa als mama. En hoeveel verdriet en pijn je ex-partner jou mogelijk heeft gedaan, in dit geval doet dit er eigenlijk niet toe. Het gaat nu namelijk over de kinderen, jullie kinderen. Jullie liefdesrelatie is voorbij maar jullie blijven voor altijd samen de ouders van jullie kinderen. Gun elkaar dat ouderschap, voluit en zonder beperkingen.

Tip 4 – Van verwijt naar verzoek

Wat heel erg kan helpen bij gevoelens van irritatie en frustratie is om alles wat je wilt zeggen te beginnen met ‘ik’… In plaats van ‘jij’…

Voorbeeld:

 “Ik zou het fijn vinden om het samen in overleg te regelen” in plaats van “Jij regelt alles zonder te overleggen!”.

Op deze manier haal je de ‘angel’ uit de interactie ‘aangevallen worden en jezelf verdedigen’. Je gaat namelijk van verwijt naar verzoek, je beschuldigt de ander niet en je houdt het bij jezelf door te verwoorden hoe jij het graag zou doen.

Tip 5 – Maak nieuwe tradities

Door nieuwe tradities te maken kijk je niet terug maar kijk je vooruit, hierdoor help je het verdrietige verlies van vroeger te verwerken en het positief om te buigen. Zo krijg je de feestdagen voor jezelf en de kinderen weer terug. Het vieren van de feestdagen na de scheiding is moeilijk maar zeker niet onmogelijk. Nieuwe tradities dragen bij aan mooie en nieuwe herinneringen waar jullie met een warm gevoel op terug kunnen kijken.

Tip 6 – Zorg goed voor jezelf

Is het de bedoeling dat je tijdens de feestdagen nu moet doen alsof alles koek en ei is en doet alsof er niets aan de hand is?

Zeker niet. Nu, juist nu, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dit kan op verschillende manieren. Verwen jezelf met een cadeautje, zoek vrienden of familie op die er echt voor je zijn. En zorg dat er momenten zijn dat jouw verdriet er helemaal kan en mag zijn.

Will je meer informatie over scheiden met kinderen? Download mijn gratis e-book ‘scheiden met kinderen’ vol praktische tips en adviezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *