Kinderalimentatie of kinderkostenrekening: wat kies je?

Scheidingsbegeleiding van a tot z

Pensioen bij scheiden

Na de scheiding komen jullie kinderen in twee verschillende huishoudens terecht. Het is belangrijk voor hun welzijn en ontwikkeling dat dit zo fijn mogelijk geregeld wordt. Daarom zijn de kinderalimentatie en de kostenrekening in het leven geroepen. Ze zorgen ervoor dat kinderen bij beide ouders dezelfde levensstandaard krijgen. De kinderalimentatie of de kostenrekening moet verplicht worden opgenomen in het ouderschapsplan. Als jullie in goed overleg uit elkaar gaan kunnen jullie zelf kiezen voor welke optie je wilt gaan.

Verblijfskosten en verblijfsoverstijgende kosten

Allereerst wat uitleg over de kosten voor de kinderen. Deze kunnen volgens de wet namelijk verdeeld worden in verblijfskosten en verblijfsoverstijgende kosten. Onder de verblijfskosten vallen de kosten die de ouder maakt wanneer het kind bij hem of haar verblijft. Denk aan kosten voor eten, gas, water en licht, maar ook voor uitjes of vakanties. De verblijfsoverstijgende kosten zijn alle overige kosten. Deze kosten worden onafhankelijk van waar het kind verblijft gemaakt. Denk hierbij aan kleding, school en sport.

Kinderalimentatie berekenen

Als een van de ouders de meeste zorgtaken op zicht neemt maakt diegene waarschijnlijk ook de meeste kosten voor de kinderen. Door middel van kinderalimentatie zorg je ervoor dat die kosten alsnog eerlijk verdeeld worden. De ene ouder maakt dan maandelijks een bedrag over naar de andere ouder. De hoogte van de kinderalimentatie wordt berekend aan de hand van de Tremanormen en tabellen die zijn opgesteld door het NIBUD. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met:

  • De draagkracht van beide ouders
  • De inkomenssituatie binnen het gezin voor de scheiding
  • Het aantal kinderen en hun leeftijd
  • De financiële behoefte van de kinderen
  • De verdeling van de zorgtaken na de scheiding

Scheiden als Gezin kan jullie helpen bij het berekenen van de kinderalimentatie. Voor meer informatie kun je gerust contact met ons opnemen. Het is echter ook mogelijk om voor een kinderkostenrekening te kiezen in plaats van voor kinderalimentatie.

Kinderkostenrekening

De kinderkostenrekening is een rekening waar beide ouders toegang toe hebben. Maandelijks storten de ouders hier naar verhouding van salaris een bedrag op. Vanuit deze rekening worden vervolgens alle verblijfsoverstijgende kosten betaald. Zo hebben de ouders allebei inzicht in de gemaakte kosten.

Wanneer je gebruik maakt van een kinderkostenrekening is het heel belangrijk dat jullie goede afspraken maken. Mogen beide ouders gebruik maken van de rekening of betaalt één ouder alles en kijkt de ander alleen mee?

Wat betreft de kinderkostenrekening zijn er twee opties:

  • Je gebruikt hem niet, de kinderkostenrekening is namelijk niet verplicht. Je moet deze keuze samen maken.
  • Je kiest voor de kinderkostenrekening in plaats van voor kinderalimentatie

Om de kinderkostenrekening te laten werken is het belangrijk dat jullie als ouders nog goed met elkaar communiceren. Er moeten namelijk goede afspraken gemaakt worden.

Advies?

Het antwoord op de vraag of je beter voor kinderalimentatie of voor de kinderkostenrekening kunt kiezen is niet zo zwartwit. Er zijn verschillende constructies en afspraken mogelijk. Wil je weten wat in jullie situatie de beste keuze is? Neem gerust contact met mij op. Ik beantwoord graag jullie vragen!

[Gratis adviesgesprek aanvragen]

Will je meer informatie over scheiden met kinderen? Download mijn gratis e-book ‘scheiden met kinderen’ vol praktische tips en adviezen.

One Response

  1. Maria ten Hoeve schreef:

    Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Ik wist precies wat een ouderschapsplan was en hoe je de kosten verdeeld als je gaat scheiden, zoals kinderalimentatie. Mijn man en ik willen gaan scheiden en er komt veel op ons af. We gaan op een goede, weloverwogen manier uit elkaar, met als belangrijkste focus het welzijn van onze kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *