Communicatie voor, tijdens en na de scheiding – 4 tips

Scheidingsbegeleiding van a tot z

4 tips voor een goede communicatie tijdens en na de scheiding

In alle fases van de scheiding is communicatie van groot belang. Door middel van goede communicatie kunnen jullie samen tot goede afspraken komen. Zonder dat er iedere keer ruzie ontstaat over de kinderen, de financiën en bijvoorbeeld over het wel of niet nakomen van afspraken. Samenwerken als ouders, het klinkt zo makkelijk maar zo eenvoudig is het vaak niet.

In deze blog deel ik 4 concrete tips om de communicatie zo goed mogelijk te laten verlopen in alle fases van de scheiding.

Doe een stap terug

Ik zie het vaak gebeuren, door de scheiding staan jullie opeens lijnrecht tegenover elkaar. In het huwelijk hadden jullie gedeelde belangen en nu jullie uit elkaar gaan zijn er opeens tegenstrijdige belangen. Bij jullie beide zitten de emoties hoog en zeggen jullie dingen tegen elkaar die pijn doen. Irritaties die er in het huwelijk al waren worden alleen maar groter en jullie lijken opeens in helemaal niets meer op 1 lijn te zitten. Ieder gesprek mond direct uit in discussie. Het is begrijpelijk want jullie worden beide overspoeld door onzekerheid en emoties. Toch is het belangrijk om te realiseren dat dit jullie niet gaat helpen. Mijn belangrijkste advies; reageer niet vanuit emoties, ga de strijd niet aan. Doe een stap terug, kom op adem zodat je vanuit rust kunt reageren.

Van verwijt naar verzoek

Deze tip is eigenlijk heel eenvoudig: praat niet vanuit ‘jij’ maar altijd vanuit ‘ik’.  Bijvoorbeeld:

“Ik zou het fijn vinden om het samen in overleg te regelen” in plaats van “Jij regelt alles zonder te overleggen!”.

Op deze manier ga ja van verwijt naar verzoek, je beschuldigt de ander niet en je houdt het bij jezelf door te verwoorden hoe jij het graag zou doen. Deze kleine aanpassing maakt een wereld van verschil.

Time-out

Gedurende een gesprek voel je vaak al dat het niet de goede kant op gaat en dat jullie vast dreigen te lopen, de emoties lopen op. Mijn advies is dan om een time-out in te lassen, jullie wachten beide 24 uur voordat je reageert op een mail of app. Door de time-out zakken de emoties en kun je waarschijnlijk meer vanuit rust reageren op de inhoud. Lukt het niet om 24 uur te wachten met reageren, geef dan eerlijk aan dat je even tot rust moet komen omdat deze manier van communiceren niet bijdraagt aan de inhoud en het komen tot afspraken.  Hierdoor ontstaat er ruimte voor jezelf en een betere communicatie.

Blik op de toekomst

Jullie nemen afscheid als partners maar als ouders blijven jullie nu en in de toekomst verbonden. In het belang van de kinderen is het ontzettend belangrijk dat jullie als ouders blijven samenwerken, en dat is niet altijd even makkelijk.

Mijn tip is dan ook: houd je blik op de toekomst. Hou zou je willen dat de kinderen over 5 jaar terugkijken op de scheiding? Wat wil je meegeven aan de kinderen? Wat is jullie voorbeeld…hoe ga je om met lastige situaties in het leven? Door hier goed en bewust over na te denken dwing je jezelf om stil te staan bij het belang van de kinderen. De kinderen hebben jullie nodig, een papa én een mama.

Hulp bij jullie scheiding

Willen jullie de scheiding zo goed mogelijk regelen zonder steeds in een discussie te verzanden? Willen jullie goede en duurzame afspraken maken zodat er rust ontstaat en jullie beide door kunnen? Ik help jullie graag.

Neem contact op met Scheiden als Gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *