De financiële gevolgen van een scheiding

Scheidingsbegeleiding van a tot z

Financiële gevolgen van een scheiding

Tijdens een scheiding komt er ontzettend veel op je af en alles loopt door elkaar heen. Naast alle emoties spelen de financiën ook een grote rol, want de financiële gevolgen van een scheiding zijn vaak groot. Hoe ga je rondkomen straks na de scheiding? Waar heb je recht op? Hoe gaan jullie de kosten van de kinderen betalen? Ingewikkelde vragen waar je niet zomaar een antwoord op hebt. Vaak staat je hoofd ook wel ergens anders naar en zijn dit niet de leukste gesprekken. Tegelijkertijd is het wel een heel belangrijk onderwerp en noodzakelijk om hier goede afspraken over te maken.

Scheiden en financiën

Een scheiding brengt altijd financiële gevolgen met zich mee. Kun je in de huidige woning blijven wonen? Wat heeft de scheiding voor gevolgen voor je pensioen? Hoe zit het precies met kinderalimentatie en partneralimentatie? Kun je straks na de scheiding alle rekeningen nog wel betalen?

Essentiele punten waarvoor het verstandig is om goed advies voor in te winnen. Naast mediator ben ik ook gecertificeerd scheidingsspecialist. Dit houdt in dat ik jullie ook op maat financieel, fiscaal en juridisch gebied kan en mag adviseren.

Ik breng alle financiële en fiscale gevolgen voor jullie in kaart. Hierdoor krijgen jullie een helder inzicht in jullie financiële plaatje na de scheiding; wat hou je maandelijks over om boodschappen van te doen? Ik bied jullie ondersteuning, uitleg en advies omtrent de mogelijkheden van jullie (koop)woning en breng de mogelijkheden + gevolgen voor wat betreft het pensioen in kaart. Uiteraard bereken ik ook voor jullie de kinderalimentatie, eventuele partneralimentatie en geef ik jullie inzicht in de toeslagen waar jullie recht op hebben.

Door alle deze punten goed in kaart te brengen, te bespreken en afspraken over te maken weten jullie zeker dat je eerlijke en haalbare afspraken maakt.

Toeslagen na scheiding

Door de scheiding zijn jullie geen toeslagpartners meer van elkaar. Dit kan dus betekenen dat je nu recht hebt op bepaalde toeslagen waar je eerder geen recht op had. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. Ik breng exact voor jullie in kaart op welke toeslagen jullie recht hebben inclusief de hoogte ervan.

Meer informatie over toeslagen na scheiding

Menselijke maat versus de juridische maat

Aan tafel zie ik vaak dat mensen geneigd zijn om te praten over rechten en plichten. “Ik heb recht op ……” of “jij bent verplicht om……”. Maar wat is hierin jullie wens? Ik help jullie graag om samen te zoeken naar afspraken die voor jullie beide goed voelen, niet alleen nu maar ook in de toekomst. Met alle informatie op tafel gaan we samen op zoek naar de menselijke maat, die goed en realistisch is voor jullie beide en de kinderen. En, niet onbelangrijk, als jullie kiezen voor gezamenlijk overleg kan ik jullie adviseren hoe jullie maximaal gebruik kunnen maken van alle fiscale voordelen. Dit maatwerk levert al snel honderden euro’s voordeel per maand op. En natuurlijk zorg ik ervoor dat dit voordeel eerlijk tussen jullie beide verdeeld zal worden.

Financiële afspraken bij scheiding

Het is niet altijd eenvoudig om tot financiële afspraken te komen bij een scheiding. Begrijpelijk; jullie kunnen hierin tegenstrijdige belangen hebben en jullie hebben beide maandelijks de rekeningen te betalen. Naast scheidingsspecialist ben ik ook mediator en begeleid ik jullie in deze gesprekken. Ik help jullie om samen tot goede afspraken te komen die recht doen aan jullie allebei en aan de kinderen.

Advies bij scheiding

Hebben jullie behoefte aan hulp en advies passend bij jullie wensen en situatie? Schroom niet om contact op te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *