Toeslagen na scheiding

Scheidingsbegeleiding van a tot z

Als je gaat scheiden verandert er veel in je leven, ook wat betreft je financiën. Je gaat het weer alleen doen. Je nieuwe financiële situatie kan invloed hebben op de toeslagen die je ontvangt. Misschien kom je voor sommige toeslagen niet meer in aanmerking of kun je juist extra toeslagen ontvangen. In dit artikel zet ik een aantal toeslagen voor je op een rijtje.

Kinderbijslag

Als jullie apart van elkaar wonen ontvangt de ouder waarbij het kind staat ingeschreven voortaan eens per kwartaal de kinderbijslag. Het maakt niet uit of die ouder ook kinderalimentatie ontvangt. Afhankelijk van jullie situatie is het soms ook mogelijk om allebei kinderbijslag te ontvangen of om de kinderbijslag te verdelen tussen de ouders.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten van kinderen tot 18 jaar. Deze ontvang je naast je kinderbijslag als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Zo mag je inkomen niet te hoog zijn en mag je niet te veel vermogen hebben. Doordat deze toeslag inkomensafhankelijk is kan het soms veel uitmaken wie het kindgebonden budget ontvangt. Door goede afspraken te maken kun je ervoor zorgen dat je optimaal gebruik maakt van deze toeslag. Soms scheelt dit honderden euro’s per maand in wederzijds voordeel.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Je kunt ook recht hebben op inkomensafhankelijke combinatiekorting. Hiervoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je kind is jonger dan 12 jaar
  • Je kind staat minimaal 6 maanden op jouw adres ingeschreven
  • Je voldoet aan de inkomensvoorwaarden

Is er sprake van co-ouderschap? Dan moet je kind minimaal 3 dagen per week (3x 24 uur) bij jou wonen om deze toeslag te kunnen ontvangen. Met een week op week af regeling voldoe je ook aan deze eis.

Ook hiervoor geldt dat jullie optimaal gebruik kunnen maken van deze korting door goede afspraken te maken. 

Huurtoeslag

Blijf of ga je na de scheiding een woning huren? Dan kom je misschien in aanmerking voor huurtoeslag. Ook hiervoor moet je aan verschillende voorwaarden voldoen:

  • Je inkomen en vermogen zijn niet te hoog
  • Je huurt een zelfstandige woonruimte
  • Jij en je medebewoners staan op dit adres ingeschreven
  • Het huurbedrag is niet te hoog
  • je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning

Is er sprake van co-ouderschap? Dan kunnen jij en je ex de kinderen allebei laten meetellen als medebewoner. Het zou kunnen dat je hierdoor meer huurtoeslag ontvangt.

Kinderopvangtoeslag

Gaat je kind naar een geregistreerde dagopvang, BSO of peuterspeelzaal (sinds 2018 omgevormd tot kinderopvang). Dan heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag. Dat is afhankelijk van een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld:

  • Je krijgt kinderbijslag of neemt een groot deel van de zorg op je
  • De opvang is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK)
  • Je hebt een schriftelijke overeenkomst met de opvang, waarin de uurprijs en het aantal opvanguren per jaar zijn opgenomen
  • Je werkt, studeert of volgt een traject om werk te vinden

De hoogte van de kinderopvangtoeslag wordt bepaald door te kijken naar je inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang. Er geldt een maximaal uurtarief en je kunt per kind maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag ontvangen.

Gaat je kind naar de kinderopvang, maar kom je niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag? Dan kun je misschien wel een bijdrage van je gemeente krijgen. Of dit mogelijk is en wat de voorwaarden hiervan zijn is per gemeente verschillend. 

Laat je adviseren

Zoals je ziet kunnen er op het gebied van toeslagen aardig wat zaken veranderen na de scheiding. Het is slim om jezelf hier goed in te verdiepen. Door goede afspraken te maken met je ex-partner kunnen de toeslagen bovendien veel gunstiger uitpakken. Soms scheelt dit honderden euro’s per maand in wederzijds voordeel. Dit is één van de grote voordelen van samen scheiden. Jullie bepalen samen wat past bij jullie situatie, in plaats van dat je dit in handen van een rechter legt. Als scheidingsspecialist adviseer ik jullie graag over alle mogelijkheden. Ik help jullie graag!

Meer inzicht in de zaken die geregeld moeten worden bij een scheiding? Download de gratis checklist bij scheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *