Stappenplan bij scheiden: in goed overleg scheiden in 5 stappen

Scheidingsbegeleiding van a tot z

Stappenplan bij scheiden

Als je wilt gaan scheiden komt er veel op je af. Je emoties gaan alle kanten op en in je hoofd is het misschien een grote chaos. Toch moet er van alles geregeld worden. Waar begin je? Waar moet je allemaal aan denken? Als je voor scheidingsbegeleiding van Scheiden als Gezin kiest dan leid ik jullie als neutrale en deskundige mediator, met aandacht voor jullie, de kinderen en de bijkomende emoties, stap voor stap door het doolhof van getallen, cijfers, wetten en regels. Zo wordt overal aan gedacht en is alles straks voor beide partijen zo goed mogelijk geregeld. Dat is niet alleen fijn voor jullie, maar creëert ook rust voor de kinderen. Benieuwd hoe dit stappenplan eruit ziet? Lees snel verder!

1.  Kosteloos kennismakingsgesprek

Het vrijblijvende kennismakingsgesprek is vooral bedoeld om elkaar te leren kennen en te luisteren naar jullie situatie. We bespreken jullie wensen en behoeften en ik geef een helder beeld van wat jullie mogen verwachten en wat ik voor jullie kan betekenen.

2.  Inventarisatie van jullie situatie, wensen & behoeften

We starten met een inventarisatie van alles wat er geregeld moet worden. Denk daarbij aan de financiën, woning, kinderen en omgangsregeling. Jullie wensen en behoeften is daarbij het uitgangspunt. Aansluitend geef ik jullie informatie over de diverse mogelijkheden. Want er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

3. Verloop traject

Tijdens deze gesprekken komen één voor één alle punten aan bod waar overleg voor nodig is om uit elkaar te gaan met een goede basis voor de kinderen. Door al deze punten te bespreken ontstaat er rust en perspectief voor de toekomst. Je weet wat je kunt verwachten en hoe het financiële plaatje eruitziet. 

Als de ouders scheiden, scheiden de kinderen mee. Alles wat vertrouwd was gaat veranderen, voor jullie kind(eren) staat de wereld op zijn kop. Gedurende mijn begeleiding heb ik aandacht voor het hele gezin. Als coach van het programma ‘De kinderen scheiden mee’ bied ik jullie kind(eren) in deze onzekere periode van de scheiding graag een steuntje in de rug. Zo is het voor hun na de scheiding ook goed geregeld. Dit gesprek is indien gewenst kosteloos onderdeel van het traject.

4.  Afronding traject

Alle afspraken leg ik vast in een convenant, waaraan het ouderschapsplan wordt toegevoegd. Jullie ontvangen hiervan eerst een concept en we nemen deze samen goed door. In het convenant wordt gebruik gemaakt van juridisch taalgebruik, maar ik leg alles op een begrijpelijke manier aan jullie uit, zodat jullie weten waarmee je akkoord gaat. We zetten de laatste puntjes op i en als jullie het overal mee eens zijn maak ik hem definitief. Alle stukken kunnen dan ondertekend worden.

5.  Juridische afhandeling

Om de scheiding rechtsgeldig te maken moet een echtscheidingsverzoek worden ingediend bij de rechtbank door een advocaat. Ik zal de aanvraag bij de advocaat voor jullie verzorgen. Deze advocaat dient een echtscheidingsverzoek in bij de rechtbank. De rechter spreekt vervolgens de echtscheiding uit in een echtscheidingsbeschikking. Een echtscheiding is pas officieel als de beschikking in de registers van de burgerlijke stand staat ingeschreven. De datum van echtscheiding is de datum van inschrijving van de beschikking.

De hulp inschakelen van Scheiden als Gezin

Zoals je leest komt er best wat kijken bij het regelen van een scheiding. Ik neem jullie tijdens dit proces graag aan de hand. Zo ontstaat er meer rust voor het hele gezin en kunnen jullie met vertrouwen richting de toekomst gaan kijken.  

Benieuwd wat ik voor jullie kan betekenen? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. https://www.scheidenalsgezin.nl/contact/

Meer inzicht in de zaken die geregeld moeten worden bij een scheiding? Download de gratis checklist bij scheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *