Scheiden van tafel en bed

Scheidingsbegeleiding van a tot z

Scheiden van tafel en bed kan verschillende redenen hebben. Maar wat betekent dit eigenlijk inhoudelijk en waarom zou je hiervoor kiezen? Mensen die ervoor kiezen om te scheiden van tafel en bed, doen dat in de meeste gevallen om financiële redenen. Toch kan het laten opstellen van huwelijkse voorwaarden in dit geval voordeliger zijn. Ook kan een geloofsovertuiging een reden zijn om voor deze optie te kiezen. Toch is een dergelijke scheiding een officiële procedure. In deze blog vertel ik je precies wat een scheiding van tafel en bed inhoudelijk betekent.

Wat houdt een scheiding van tafel en bed in?

Als jullie kiezen voor deze scheidingsprocedure, dan heeft dat inhoudelijk meer te betekenen dan apart van elkaar wonen. Ook als jullie je afzijdig van elkaar in laten schrijven bij de gemeente en niet meer in één huis wonen. Apart wonen betekent dat je getrouwd blijft, met alle verplichtingen die daarbij horen. Een voorbeeld daarvan is de gemeenschap van goederen. Wanneer je gaat scheiden van tafel en bed, dan blijf je officieel getrouwd. Wel is het zo dat de rechter officieel een uitspraak moet doen over jullie scheiding.

Je blijft dus voor de wet getrouwd. De weg die je moet volgen komt overeen met het proces dat je doorloopt bij een normale echtscheidingsprocedure. Omdat jullie na deze procedure wel officieel getrouwd blijven, wordt deze niet ingeschreven bij de gemeente.

Noodzakelijke registraties bij een scheiding van tafel en bed

Het is wel van belang om de scheiding van tafel en bed in te schrijven in het zogenaamde huwelijksgoederenregister. Zo voorkomen jullie enige financiële verbintenis. Daarnaast geef je een duidelijk signaal af naar schuldeisers. Zo ben je niet meer verantwoordelijk voor elkaars vorderingen of schulden. Wanneer je samen kinderen hebt en wil scheiden van tafel en bed, dan is het ook nodig om een ouderschapsplan of omgangsregeling te laten opstellen.

Gescheiden van tafel en bed: de fiscale en financiële gevolgen

Wanneer je willen scheiden van tafel en bed, dan heeft dat gevolgen. In de eerste plaats ben je geen fiscale partners meer wanneer je apart van je partner leeft. Het betekent ook dat je tegoeden en eventuele schulden moet verdelen, evenals de gezamenlijke bezittingen. Dat geldt dus ook voor de woning. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken waar jullie rekening mee moeten houden.

Partneralimentatie

Kies je ervoor om te scheiden van tafel en bed, dan betekent dit dat er eventueel recht is op partneralimentatie. Wanneer jullie ouders zijn, dan geldt dat ook voor de kinderalimentatie. Deze overeenkomsten kun je op laten nemen in het scheidingsconvenant en ouderschapsplan.

Pensioen

Het ouderdomspensioen kan bij een dergelijke scheidingsprocedure verdeeld worden. Dat geldt echter niet voor het pensioen voor nabestaanden. Dit komt omdat jullie officieel nog aan elkaar verbonden zijn door het huwelijk.

Uitkeringen

Wanneer één van jullie in het bezit is van een uitkering of deze na de procedure wil aanvragen, dan verandert deze bijstandsuitkering in een uitkering voor alleenstaanden. Jullie dienen dan wel apart van elkaar te wonen en leven. Het bedrag van de uitkering kan veranderen als er ook sprake is van partneralimentatie.

Erfenis

Wanneer de scheiding van tafel en bed is uitgesproken, dan bestaat er voor jullie beiden geen recht meer op erven. Dit kan je eventueel wel laten aanpassen. Je kan jullie wensen met betrekking tot de erfgenaam op laten nemen in een testament. Deze laat je opstellen door een bevoegd notaris.

Meer inzicht in de zaken die geregeld moeten worden bij een scheiding? Download de gratis checklist bij scheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *