
In goed overleg hebben jullie besloten dat een scheiding voor jullie beiden de beste oplossing is. Maar hoe nu verder? Want voordat een advocaat jullie scheiding aan de hand van een verzoekschrift indient bij de rechtbank, moeten jullie al een aantal zaken geregeld hebben. Als scheidingsspecialist leg ik jullie aan de hand van deze blog precies uit welke weg jullie moeten bewandelen.
Het voortraject van jullie scheiding: convenant en het ouderschapsplan
Het voortraject bestaat in de meeste gevallen uit:
- Het opstellen van een ouderschapsplan;
- Het regelen van de alimentatie;
- Het maken van afspraken over de verkoop van jullie woning.
Deze praktische zaken én de afspraken die jullie maken over de kinderen worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant en een zogenaamd ouderschapsplan. Als scheidingsspecialist en mediator help ik jullie daar graag bij. Het convenant en het ouderschapsplan lever ik na jullie goedkeuring af bij een advocaat die het vervolgens samen met het verzoekschrift zal indienen bij de rechtbank.
Regel- en wetgeving bij een echtscheiding
Het maken van goede afspraken kunnen jullie samendoen. Toch zal je merken dat je tegen behoorlijk wat wet- en regelgevingen aanloopt, waar je misschien van tevoren niet aan had gedacht. Dit kan op financieel gebied zijn, maar ook fiscaal en juridisch kun je tegen obstakels aanlopen. Bijvoorbeeld op belastingtechnisch gebied bij de verkoop van jullie woning. Als ervaren scheidingsspecialist kan ik je altijd voorzien van een goed advies. Zo komen we tot goede afspraken voor nu en later. Dit geeft jullie beiden een goede nieuwe start.
Samen of alleen de scheiding aanvragen
Het samen aanvragen van de scheiding heeft altijd de voorkeur. Je hebt op deze manier niet te maken met verschillende partijen en kunt sneller tot goede afspraken komen. Als je de scheiding gezamenlijk aanvraagt en dus ook samen het voortraject doorloopt, dan kan de scheiding relatief snel geregeld worden. Tot slot scheelt het natuurlijk ook in de kosten wanneer je gebruik maakt van één mediator.
Wat als we er niet samen uitkomen?
Als het geen optie is om samen de scheiding aan te vragen, dan moeten jullie afzonderlijk van elkaar een advocaat of belangenbehartiger in de arm nemen. Uiteraard brengt dit dubbele kosten met zich mee. Ook heeft deze keuze invloed op de snelheid van het traject. Omdat afspraken of wensen niet direct met elkaar besproken kunnen worden, neemt het scheidingstraject aanzienlijk meer tijd in beslag.
Scheiding aanvragen via een scheidingsspecialist
Als mediator en scheidingsspecialist begeleid ik jullie graag in het voortraject naar de officiële scheiding. Ik bied jullie ondersteuning in het opstellen van het ouderschapsplan en geef advies om tot goede afspraken te kunnen komen. Ook wanneer er sprake is van fiscale, juridische of financiële obstakels, dan voorzie ik jullie van advies.
Een mediator zorgt voor een sneller verloop
Mediation geeft rust en vertrouwen in een periode van hectiek. Door mijn expertise als scheidingsspecialist en mediator, kunnen we samen het traject korter en praktischer maken. Pas wanneer het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan jullie goedkeuring kan wegdragen, dien ik de stukken in bij de advocaat. Nadat het verzoekschrift is ingediend en door de rechtbank is goedgekeurd, is jullie scheiding officieel.

Meer inzicht in de zaken die geregeld moeten worden bij een scheiding? Download de gratis checklist bij scheiden.