
Het ouderschapsplan is onlosmakelijk verbonden aan een scheiding als er sprake is van gezamenlijk ouderlijk gezag over minderjarige kinderen. Het plan is verplicht en wordt zowel in het belang van de kinderen als de ouders opgesteld. Het dient als een inzichtelijke leidraad om het ouderschap en met name de opvoeding ook na de scheiding samen goed te kunnen regelen.
Wat staat er in het ouderschapsplan?
In de basis bevat een ouderschapsplan afspraken over de onderstaande onderwerpen:
- Afspraken over de zorg en de opvoeding van de kinderen
- De omgangsregeling, wie is wanneer verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg
- Wijze van informeren en communiceren: hoe jullie elkaar over belangrijke kwesties zoals voortgang op school of huisartsbezoeken informeren
- Financiële afspraken en alimentatie: op welke manier jullie de kosten voor de opvoeding en verzorging van de kinderen verdelen
Hoewel deze lijst redelijk compleet lijkt, is het toch verstandig om meer afspraken vast te laten leggen in het ouderschapsplan. In de praktijk zie ik dat dit voor alle partijen duidelijkheid en rust geeft. Niet alleen voor de ouders, maar zeker ook voor de kinderen.
Praktische tips voor de inhoud van het ouderschapsplan
De inhoud van het ouderschapsplan moet vooral gaan over de dingen die jullie belangrijk vinden bij het opvoeden. Dit kunnen specifieke opvoedkundige afspraken zijn, maar ook kleine regeltjes zoals bedtijd en het vieren van verjaardagen. Als voorbeeld heb ik een aantal praktische tips voor het opstellen van het ouderschapsplan op een rij gezet:
- Huisregels zoals bedtijd, schermtijd, huiswerk maken en in het donker fietsen
- Hoe jullie de kinderen belonen en waar jullie begrenzen
- Op welke manier en waar de verjaardagen van de kinderen en ouders worden gevierd
- Hoe de omgangsregeling tijdens feestdagen verdeeld wordt
- Op welke manier contact wordt onderhouden met beide families
- Wie draagt er zorg voor de begeleiding tijdens schoolactiviteiten en sport
Natuurlijk is het ouderschapsplan altijd aan te passen. Dit kunnen jullie bijvoorbeeld doen als afspraken op papier in de praktijk niet blijken te werken. Daarnaast moet het plan meegroeien met de ontwikkeling van het kind. Aanpassingen zijn dan natuurlijk sowieso gewenst. Het ouderschapsplan wil niet zeggen dat onderlinge communicatie overbodig wordt. Integendeel, ik adviseer altijd om in gesprek te blijven met elkaar. In eerste plaats in het belang van de zorg en opvoeding van de kinderen, maar ook om het ouderschapsplan te kunnen blijven evalueren. Zo blijft het ouderschap ook na de scheiding optimaal.
Het ouderschapsplan is er voor nu én in de toekomst
Goed communicerende ouders kunnen het ouderschapsplan ‘in de boekenkast’ zetten. Want als het onderlinge contact goed is kunnen afspraken op dat moment en in overleg met elkaar worden gemaakt. Wat mij betreft heeft dit zeker de voorkeur. Met het oog op de toekomst is dit toch niet altijd vanzelfsprekend. Situaties kunnen nu eenmaal snel veranderen. In dat geval is het goed om terug te kunnen vallen op het eerder opgestelde ouderschapsplan. Daarmee worden de rechten van het kind, welke ook bestaat uit het recht op 2 verzorgende ouders, veiliggesteld.
Wat kan Scheiden als Gezin voor jullie betekenen?
Als scheidingsspecialist en mediator begeleid ik scheidingen van A tot Z. In de praktijk zie ik vaak ouderschapsplannen voorbijkomen met daarin meer dan wenselijk ‘in onderling overleg’. De realiteit is vaak dat dit ouderschapsplan erbij wordt gepakt als er juist geen onderling overleg meer is, en waar val je dan op terug? Ik help jullie om afspraken zo concreet mogelijk op te schrijven, zodat het heel duidelijk wordt waar jullie als ouders op terugvallen als er geen overleg meer is.
Naast een compleet en goed ouderschapsplan kan ik jullie ook deskundig begeleiden op emotioneel, financieel, fiscaal en juridisch gebied. Als specialist in scheidingsbegeleiding bied ik alle kennis onder één dak en dat geeft rust.
[Gratis adviesgesprek aanvragen]

Will je meer informatie over scheiden met kinderen? Download mijn gratis e-book ‘scheiden met kinderen’ vol praktische tips en adviezen.
6 Responses
Mijn ex en ik hebben niets geregeld. Wel hebben we goed contact en verlopen het maken van afspraken en het ons houden eraan goed. Mijn zoon is opgegroeid in de situatie van twee huishoudens en daar ook aan gewend. Deze harmonische gang van zaken is niet vanzelfsprekend. Het kind centraal stellen, daar gaat het om.
Wat mooi dat jullie het zo kunnen doen. Het is exact wat je zegt, het kind centraal zetten…. daar gaat het om. Hartelijke groet, Roosmarijn.
Bedankt voor het delen van deze tips voor het opstellen van een ouderschapsplan. Ik geloof dat praktische tips erg belangrijk zijn in het dagelijks leven. Wanneer je een goed plan opstelt en je daar als beide ouders aan houdt, zal dit voor een kind ook positief uitwerken.
Heel graag gedaan. Inderdaad een goed en duidelijk plan draagt bij aan rust en een positieve toekomst voor het hele gezin. Hartelijke groet, Roosmarijn.
Het blijft soms lastig om een goede omgangsregeling te treffen, maar het blijft natuurlijk een belangrijk aspect van het ouderschapsplan. Ik ga de tips ook gelijk even doorsturen naar een vriend van mij die in scheiding ligt. Hopelijk geeft het hem wat handvatten.
Hallo Vincent, het is inderdaad niet altijd makkelijk. Ik hoop dat mijn tips handvatten kunnen geven. Hartelijke groet, Roosmarijn.