Een vechtscheiding voorkomen: waar ligt de focus?

Scheidingsbegeleiding van a tot z

Vechtscheiding voorkomen

Scheiden is onlosmakelijk verbonden met emoties. Deze gevoelens lopen uiteen van onmacht tot aan boosheid en verdriet. Deze rollercoaster heeft niet alleen zijn uitwerking op de communicatie tussen de ouders, maar zeker ook op het welzijn van de kinderen. Voor je het weet loopt jullie breuk uit op een langdurige vechtscheiding die zowel jullie als de kinderen schade toebrengt. Maar hoe kun je een vechtscheiding voorkomen en op welk punt ligt dan de focus?

Maak van een scheiding geen persoonlijk conflict

Zeker als er kinderen in het spel zijn, wil je een moeilijke scheiding ten allen tijde zien te voorkomen. Logisch, want de psychische schade kan aanzienlijk zijn. Voor een kind is het traumatisch om van één ouder te moeten horen wat de ander verkeerd heeft gedaan. Een kind houdt namelijk net zoveel van papa als van mama. Deze tussenpositie kan voor kinderen aanvoelen alsof er een keuze gemaakt moet worden. Maak van jullie scheiding dus geen loyaliteitsconflict. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker in een periode waarin je even niet meer weet welke richting de juiste is.

7 praktische tips

Door mijn ervaring als mediator en scheidingsspecialist, geef ik jullie graag wat praktische tips die jullie helpen om een vechtscheiding te kunnen voorkomen. Zo kunnen jullie ook na de breuk gezamenlijk goede ouders blijven. Want, ook al delen jullie het leven niet meer met elkaar, de verbintenis én verplichting naar jullie kinderen blijft voor altijd.

  • Zorg er beiden voor dat jullie het belang van de kinderen altijd voorop stellen. Zij hebben immers, misschien net zoals jullie, niet om deze situatie gevraagd. Voorkom dan ook dat moeilijke gesprekken, conflicten of ruzies worden uitgepraat in het bijzijn van de kinderen.
  • Blijf op een waardige en respectvolle manier met elkaar praten. Laat je dus niet meeslepen door je emoties. Hoewel dit op sommige momenten niet altijd mee zal vallen, is het goed om in deze situaties de focus naar de kinderen te verplaatsen.
  • Probeer te begrijpen dat ook jouw partner verdriet heeft of hinder ondervindt van andere emoties. Uit dit naar elkaar in plaats van elkaar verwijten te maken over dingen die allang in het verleden liggen. Begrip kan voor jullie beiden in deze situatie verzachtend werken. De kans op een verbetering van de communicatie wordt daardoor groter.
  • Elkaar begrijpen in de emoties die jullie ervaren geldt ook voor luisteren naar elkaars wensen. Een oplossing is op deze manier dichterbij dan je denkt. Voorkom ook dat je jezelf teveel mee laat slepen in zelfmedelijden of jouw gelijk. Blijf objectief, ook ten opzichte van jouw aandeel in deze scheiding.
  • Het in bedwang houden van je emoties geldt ook voor het ondernemen van actie. Neem dus niet direct een advocaat in de arm. Dit kan jullie uiteindelijk nog verder uiteen drijven. Zoek in plaats daarvan liever naar onderwerpen die minder gevoelig liggen of waar wel eenvoudig afspraken over gemaakt kunnen worden
  • Een goede voorbereiding op wat komen gaat voorkomt spanningen en stress. Zoek dus voor jezelf uit wat je allemaal moet regelen om de scheiding rond te kunnen maken. Laat je bijstaan of informeren door een deskundige om onnodige onzekerheid en frustraties te voorkomen.
  • Aarzel niet om tijdig hulp in te schakelen van een ervaren mediator. Zeker als het aankomt op scheidingen levert dit voor beide partners veel voordelen op. Een mediator helpt jullie oplossingen te vinden die de goedkeuring en tevredenheid van beide partners kan wegdragen.

Deskundig advies tijdens het scheidingsproces

Als ouders van jullie kind(eren) én ex-partners is het van belang om een vechtscheiding en de conflicten die daarbij horen te voorkomen. Niet alleen voor jullie als gezin, maar ook voor de mensen in jullie directe omgeving. Zo blijven jullie ook na de scheiding een stabiele en prettige basis behouden. Naast het feit dat spanningen en vervelende situaties op deze manier voorkomen kunnen worden, bespaart een goed geregelde scheiding jullie ook behoorlijk in de kosten.

Goede begeleiding tijdens een scheiding is dus van essentieel belang. Zeker als jullie een langslepend conflict of zelfs een vechtscheiding willen voorkomen. Neem daarom gerust contact met mij op voor een kosteloos én vrijblijvend kennismakingsgesprek.

www.scheidenalsgezin.nl

roosmarijn@scheidenalsgezin.nl

06-33868054

Meer inzicht in de zaken die geregeld moeten worden bij een scheiding? Download de gratis checklist bij scheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *