Scheiding – hoe help je iemand het beste?

Scheidingsbegeleiding van a tot z

Scheiding - hoe help je iemand het beste?

Natuurlijk is een scheiding het meest zwaar voor de betrokken partijen. Ook een scheiding binnen jouw familie of vriendenkring is niet eenvoudig. Het kan daarbij om de scheiding van jouw beste vriendin, vriend of zelfs jouw dochter of zoon gaan. Op dat moment wil je niets liever dan deze persoon steunen. Dat is niet altijd makkelijk, zeker niet als er kinderen bij betrokken zijn.

Want waar ligt de grens en wat kun je wel of beter niét doen in een dergelijke situatie?

Beseffen dat het niet om jouw scheiding gaat is een goed uitgangspunt. Zo voorkom je dat jouw goedbedoelde mening verkeerd overkomt. Wat jij zou doen tijdens een scheiding hoeft immers niet van toepassing te zijn op een ander. Vergeet daarbij niet dat elke scheiding uniek is en zijn eigen obstakels en afspraken kent.

Bied een luisterend oor en wees voorzichtig met jouw mening

Troost en ondersteuning kun je tijdens een scheiding heel goed bieden door te luisteren. Zeker in deze periode moeten emoties zoals verdriet, woede en onmacht geuit kunnen worden. Wees ook geduldig als je meerdere malen hetzelfde verhaal hoort. Dit is een onderdeel van het verwerkingsproces wat bij de één meer tijd in beslag neemt als bij de ander. Als je merkt dat deze gebeurtenis na een tijdje nog het onderwerp van gesprek is, aarzel dan niet om aan hun voor te stellen dat professionele hulp wellicht uitkomst kan bieden.

Ongetwijfeld heb je een mening over de scheiding van jouw zoon, dochter of vrienden, want ook dat is menselijk. Bijvoorbeeld omdat je vindt dat de één meer schuld heeft als de ander, of omdat jij vindt dat ze nooit een goede match zijn geweest. Het is niet verstandig om deze mening te delen. Je kunt namelijk niet in de toekomst kijken en daarbij blijven ze aan elkaar verbonden als ze samen kinderen hebben. Een neutrale houding is dus aan te raden. Zeker als je bevriend bent met beiden. Laat je dus ook niet meeslepen in negatieve verhalen over de één, en laat duidelijk weten dat je geen partij wilt kiezen maar bevriend wilt blijven met allebei.

In het convenant zijn afspraken opgenomen die beide partners overeen zijn gekomen. Ook hier is het goed om niet te snel, of beter helemaal niet, te oordelen. Ook al zou jij nooit voor deze afspraken gekozen hebben en ben je het er niet mee eens, het blijven afspraken die zijn gebaseerd op hun unieke situatie. De afspraken zijn ze samen overeengekomen, met de professionele adviezen van een mediator of advocaat. Je mag er dus vanuit gaan dat deze afspraken weloverwogen en in het belang van beiden zijn gemaakt. Hoe goed bedoeld jouw mening of advies ook mag zijn, het blijft beter om niet te oordelen.

Richt jouw aandacht en zorg ook op de kinderen

Natuurlijk wil je er voor jouw vriend, vriendin of kind zijn als er sprake is van een scheiding. Als er kinderen in het spel zijn, is het ook goed om hier wat extra aandacht aan te besteden. In eerste instantie kun je dat op de achtergrond doen, maar in sommige situaties mag je streng en to the point zijn. Bijvoorbeeld als je merkt dat één ouder zich negatief uitlaat over de anderen waar de kinderen bij zijn, of als de kinderen hinder ondervinden van hun emoties, onmacht of kwaadheid. Ook als je opmerkt dat de kinderen zichzelf wegcijferen omdat de ouders zoveel verdriet hebben mag je ingrijpen. Dit doe je door aan te geven wat jij als buitenstaander ziet gebeuren. Het mag namelijk nooit zo zijn dat de kinderen de dupe worden van een scheidingsprocedure.

Houd praktische zaken bespreekbaar en zorg voor leuke afleiding

Ook voor jou als naaste is het even wennen dat vrienden of jouw kind met zijn of haar partner niet meer gezamenlijk op feesten verschijnen. Het beste wat je kunt doen is het bespreekbaar houden van dit soort zaken. Laat ze zelf beslissen hoe ze dit opvangen. Komen ze liever apart of durven ze het toch samen aan? Zo voorkom je pijnlijke momenten. Niet alleen voor hun, maar ook voor jezelf.

Als vriend is het jouw taak om regelmatig voor wat afleiding te zorgen in deze bewogen periode. Hoewel het hoofd van jouw vriend of vriendin hier in het begin misschien niet naar staat, is het toch goed om dit te doen. Een middagje zwemmen, samen winkelen of iets sportiefs doen geeft hernieuwde energie én een andere kijk op de situatie. Het geeft ruimte en rust waardoor jouw vriend ook weer inziet hoe leuk het leven ook kan zijn.

Meer inzicht in de zaken die geregeld moeten worden bij een scheiding? Download de gratis checklist bij scheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *